Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2013 14:58 - През 680 г. ли Аспарух създава Българска държава? Да, - два източника...
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 48044 Коментари: 40 Гласове:
11

Последна промяна: 25.07.2013 15:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          Монотелитската ерес сред християните на изток, е идейно течение на монофизитството. Като цяло последното отрича двете природи на Христос и утвърждава единствеността на божествеността на Спасителя, игнорирайки човешката Му природа.

     Монотелитството пък отрича две воли, божествена и човешка, в ипостасата на Син в Троицата и утвърждава само божествената воля на Син Божий.

image

      Иисус като човек, Който изпитва жажда, глад, страда...    

       До 680 г. монофизитството почти 200 години е водеща богословска доктрина във Византия и има толкова почитатели сред сироезичните яковити и египетските копти, че след низвергването му те открито съдействат на арабската военна инвазия, която им е гарантирала с договори църковна независимост в рамките на халифата.

image


       Шестият вселенски събор срещу монотелитите е открит в Константинопол на 7 ноември 680 г., след като император 
Константин IV Погонат (на гръцки (Κωνσταντίνος Δ" ο Πωγώνατος - "Брадати") сключва договор за мир с Аспарух, син на Кубрат.

image
Императорът изпраща срещу българите на Аспарух огромна войска, като прехвърля войски в Тракия и от азиатската част на империята.


     Аспарух създава на юг от Дунав в земите на римската провинция Мизия нова българска държава.

image


         Църковният събор се е ръководил от императора Константин Брадати (668-685), имал е 18 заседания и е закрит на 16 септември 681 г.

            На 16-тото заседание (9 август 681 г.) думата е дадена на един презвитер Константин от гр. Апамея, в сирийските земи на Византия, който се опитва с последни усилия да създаде компромис между монофизити и проповядващите двете природи на Син, т.е. диофизитите (православните).
               
               Константин упоменава българите и твърди, че това, което Византия претърпява от тях е божи гняв, заради отхвърлянето на монофизитството.

                  За монотелитите това е бил един от последните им доводи срещу православните.


    "Казвам се Константин. Презвитер съм на светата божия църква, която се намира в Апамея, провинция Сирия Секунда.

image Апамея

Ръкоположен съм от Авраамий, епископ на Аретуса. Дойдох при вашия свети събор, за да ви поуча, че ако бях изслушан, нямаше да претърпим онова, което претърпяхме тази година, сиреч каквото претърпяхме във войната с България. Защото аз поисках още отначало да дойда на събора и да помоля да стане разбирателство, така щото да се извърши нещо, което да обедини двете спорещи страни, та нито едните, нито другите да се измъчват, сиреч нито тия, които изповядват една воля, нито тия, които изповядват две воли. И аз отидох при стратега патриций Теодор и го помолих да говори за мене на събора, та да настане любов и мир, защото Бог от всичко най-много обича мира и любовта. И сега, ако заповядате, нека напиша онова, което Бог ми е внушил за вярата, по сирийски, и нека да се преведе на гръцки"
 (Протоколи на VІ Вселенски събор).

image

                   През ХІV в. български преводач се заема с невероятната по онова време задача да преведе стихотворната хроника на Константин Манаси от ХІІ в., като спази размера и даде адекватни български думи на гръцките. Това, според специалистите, бележи "етап в развитието на книжовния език" (с. 31, Иван Буюклиев).
                  Освен това, българския преводач е бил и историк, той въвежда допълнителни 19 сведения в хрониката, които липсват при Манасий, и които засягат българската история. Всичките 19 добавки, направени от българския преводач в Манасиевата хроника, за да се отличават от преводния текст, са изписани от него с ...червено мастило
.

          Българският преводач и историк пише следното, с което потвърждава сведението на презвитер Константин от VІ Вселенски събор:При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия. Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно” (Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144).

image





Гласувай:
11


Вълнообразно


1. ivoki - ИЗКЛЮЧИТЕЛНО !
25.07.2013 15:17
ОТНОВО Б Л А Г О Д А Р Я !!!
цитирай
2. letopisec - И аз Ви благодаря...
25.07.2013 15:25
ivoki написа:
ОТНОВО Б Л А Г О Д А Р Я !!!

цитирай
3. letopisec - ". . . Тъй като бяха многочи...
25.07.2013 15:59
"...Тъй като бяха многочислени, те изпълниха и тая и оная страна на Дунава, чак до Драч и по-далече, защото власи, и сърби, и прочия, всички са едно”(Хрониката на Константин Манаси., С. 1992, с. 143,144)...".




За да се разбере какво има предвид българския книжовник във връзка с горния пасаж, е необходимо да се знаят и другите негови добавки към Манасиевата хроника. Така напр., когато Манасий пише за Новохудоносор и съобщава колко земи е превзел, българския преводач прави следната добавка: "От този Новохудоносор халдейското, асирийското, мидийското и вавилонското царство бяха едно" (с. 64). Тоест, българския преводач, по отношение на пасажа, че "власи, и сърби, и прочия, всички са едно" има предвид, че са подчинени от българите...
цитирай
4. sandlih - Директно на въпроса и отговора: ...
25.07.2013 18:02
Директно на въпроса и отговора: "През 680 г. ли Аспарух създава Българска държава? Да,-два източника..." В текста има два отговора: първо от Презвитер Констанитин - "каквото претърпяхме във войната с България", този негов израз показва, че е научил или знаел за България, във връзка с войната с нея, в която ромеите са претърпели нещо, което е било вредно за Източната римска империя (ИРИ), т.е. българите са имали държава преди да станат събитията до 9-ти август; съборът завършва на 16-ти септември. Известно е, че, по това време, отчитането на началото на тогавашната църковна нова година в ИРИ е ставало от 1 септември, което било свързано с прочитането от Иисус Христос, в синагогата, на пророчеството на Исайя (Ис. 61:1-2) за настъпването на благоприятната година (Лука 4:16-22) и в това е видяно указание от Господ за посрещане и празнуване на нова година. Сиреч, щом на 9-ти август Презвитер Константин знае за България, тя му е известна преди 680 г. Вторият отговор - от преводача на Манасиевата хроника -"При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха." - който ни казва, че българите ОРГАНИЗИРАНО са преминали през Дунав и са разбили гърците, като са им отнели земята, в която живеят и до сега (1345 г. - когато е превеждана хрониката).От този отговор разбираме, че българите са придобили нова земя, в която живеят, но не че са изселили от старата и са създали нова държава, защото много други факти доказват, че на север от Дунав, те дълго време са владели земи и след шестия вселенски събор, а и много преди него и са били известни като "България" и/или "българите". Ако се съсредоточим само на двата отговора и това, което знаем допълнително и сигурно, означава само, че е имало България и преди шестия вселенски събор, а от кога съобщава "Именника" - от годината "дилом" 600 г.преди 765 г. и името на първия владетел е било Авитохол!
цитирай
5. letopisec - 4. sandlih
25.07.2013 21:51
Точно така, много правилно указание...През 680 г. не е създадена нова държава България, такава е имало още от времето на Ирник след 465 г. и е известна с описанието при Теофан и Никифор като "древна Велика България". Тази държава на Ирник към 565 г. е завладяна от каганатските тюрки на Истеми, но е освободена през 629 г. от Орган и Кубрат. През 669 г. хазарите поемат ръководството над българските земи в Предкавказието и приазовието, но западните българи, на запад от Днепър, остават свободни и именно там е Аспарух от 669 до 680 г., когато напада Византия, на юг от Дунав и превзема римската провинция Мизия. През 680 г. за първи път българите разширяват териториите на държавата си на юг от Дунав, за сметка на Източната римска империя...
цитирай
6. sandlih - А че българите са имали владетели и ...
25.07.2013 22:04
А че българите са имали владетели и държава преди 680 г. , в "Именника..." изрично е записано, че преди идването на Есперих/Исперих, Аспарух/ на юг от Дунав, на север от него там "князете" им с остригани глави, преди идването му, са държали "княжението" 515 г. ! Та и трите източника/ Презвитер Константин, преводачът и автoр на текстовете на приписките на Манасиевата хроника и "Именника ..."/ сочат, че българите са имали "князе" и "княжение" 515 г.преди 680 г. от Р.Х., т.е. 49 пъти е имало годината дилом и им остава още една та да станат 50.
цитирай
7. letopisec - 6. sandlih
25.07.2013 22:17
Кажете, защо според Вас ние не си знаем своята ранна история, при наличието на толкова данни? Ето Ирник от Именникът е една и съща личност с Ернак, третият син на Атила..., това го твърдят всички западни учени и дори двама руски: Вернадски и Артамонов, а в нашата страна историята се пише под диктат и се правят неимоверни усилия, българистиката да е клон само от балканистиката...Откъде идва този научен нихилизъм и кой го дирижира? Ето сега е в ход опит българите да се изкарат едно и също с автохтонните траки, а е всеизвестно, че траките нямат история след І в. от н.е. Кой си е поставил за цел да обезличи късно-античната българска история???
цитирай
8. leonleonovpom - Милчев, на каква база съдиш, че т...
26.07.2013 09:43
Милчев, на каква база съдиш, че траките нямат история след първи век?
Ами в трети век има провинция Тракия
Добре е ,като имаш литература, да дефинираш що е траки и как така изчезват?!. Но да приемеш за безусловно твърдението на Херодот ,че са най-многобройни в Европа. То не е претърпяло опровержение в древността, съвременни интерпретации не минават
Интересно, какво е нихилистичното българите да са във връзка с траките и кое е великото да са хуни, които са едно военно -икономическо сдружение / доказано, както е доказано и участието им- на българите в него/?! Че Атила е гений, изобщо не споря, след като е разказал играта на две империи!
Та каква ти е целта в случая? Да се поддържа съвременната теза ,че сме съвременните хуни на Европа ли?
Това ли Милчев?```````
цитирай
9. leonleonovpom - Във връзка с горното, за хуните, ...
26.07.2013 09:52
Във връзка с горното, за хуните, този път би трябвало да се появи Аристотел със серия хвалебствени химни, за разлика от друг път. Защото може би само той е по -голям привърженик на тъй-наречения ни хунски произход.
Ами унгарците какво мислят по въпроса. Всеки трети унгарец е Атила, българин не съм срещал досега, ако ти си срещал ,опиши го!
Сигурно и в гетата няма

В тази връзка българите унгарци ли са и унгарците -българи ли са!2
Едва ли към някой друг народ сме били по-сурови отколкото към унгарците-при това заслужено`
цитирай
10. letopisec - 8. leonleonovpom
26.07.2013 10:17
Инж. Симеонов, Вие сте много прав...Именно римляните създават провинции Мизия и Тракия, т.е. провинции на стари имена...Те не създават провинция на Одриси или Гети...За тях всичките пръстани племена с паравоенни вождове, са нещо общо и безлично...Траките нямат история след І в., с изключение на Спартак, те са или роби, или граждани, или селяни, или занаятчии, или овчари, а често и наемни войници в състава на Рим...Изобщо не поставям въпросът, г-н инж. Симеонов, какво е хубаво или лошо да си трак или хун...Аз не се занимавам с оценъчни теории, а с исторически доказателства...
цитирай
11. letopisec - 9. leonleonovpom
26.07.2013 10:22
Аз си мисля, инж. Симеонов, че Вие сте не по-малко объркан в представите си за ранните българи, от блогъра Аристотел. Жалко, че не познавате такава историческа личност, като ген. Атила Зафиров, инженере...Маджарите, т.е. унгарците създават държава в Панония през ІХ в., благодарение на таланта на Арпад от рода Дуло и българите езичници с него, известни при Багрянородни като "кабари" (т.е. сувари, сурва...). Както пише Константин Багрянородни през Х в. в "За империята", Арпад бил син на Алмош...Г-н инженер, това е същият Алмъс, известен от Записките на Ибн Фадлан, като владетел на волжките българи...
цитирай
12. leonleonovpom - Това, че има генерал с името Атила ...
26.07.2013 10:57
Това, че има генерал с името Атила Милчев, е капка в морето с това при унгарците
Как да разбирам, унгарците са българи или са некадърни и българите са им създали държава? Има ли Симеон Велики някакво участие в създаването на държавата им? Какво мислят унгарците за българското участие в създаването на държавата им?Считат ли ни за наследници на Атила? Въпроси, въпроси?
И накрая, най -важното правят ли се някъде ,някакви паралели между тъй-наречения ни хунски произход/ аз считам, че е участие в съюз/ и сегашното ни , приписвано на нас поведение в Европа?
А относно траките, за Спартак си прав и сам Спартак тежи повече от много народи, е вярно, живял е два века преди пърдви век. А има множество надписи посветени на траки втори, трети век, че и по-късно.
Как така изчезва цял народ
Има няколко варианта:
Става в приказките
Не изчезва, появява се под други имена
Не е народ , сбор е от многобройни, разнородни племена.
Става дума не са някаква сотня, а за най-многобройния народ в Европа ,съизмерим с индийците, драги Милчев. Пълна фантасмагория е изчезването им
Е, да , като се ползват източници от цял тогавашен свят, наричащи ги как ли не, това за изчезването става нешо в реда на нещата
Е, няма да кажа ,че си объркан, ти си имаш линия, не знам кой ти я е чертал, ще питам някой ясновидец и си вървиш по нея
цитирай
13. letopisec - 12. leonleonovpom
26.07.2013 11:19
Инженере, имаше политпропаганда по време на тоталитаризмва и нагъл опит от страна на Москва българите да нямат история, а да се припознаят като славяни...Това не мина...Преди това Коминтерна пусна заповед да има македонска и тракийска нации...Е, македонската е на път да се случи, а дерективата за "тракийска нация" е неприемлива и няма да се случи...Дали са изчезнали траки или индийци, хич не ми пука...Важното е, че българите не са изчезнали, те ще станат и ще потърсят сметка от българофобите и продажниците на историческата си минало...Ще го отнесат славянофили, туркофили, македоноиди и тракедоноиди...Гледай и ти да не го отнесеш, инженере..
цитирай
14. leonleonovpom - Милчев, формулирай ясно и точно ...
26.07.2013 11:43
Милчев, формулирай ясно и точно античен българин
Моля ти се ,не се прави на по турчин от султана.
Ти, милиционера да поучаваш мен безпартийния за вредите на комунизма. Аз или ти сме го защитавали.
Що за идиотщина, тракийска нация?! Нация не се създава за един де! Кой говори за тракийска нация!?
Това, че като лигатура има в нацията ни кумани и печенези ,да търсим и такива нации.
Тогава да заговорим за хунска нация,нещата стоят еднакво
При мен винаги и единствено е ставало дума за българска нация , това е крайният резултат и моля ти се не ми разваляй мнението за теб с подобни примитивни, приписвани на мен разсъждения
цитирай
15. letopisec - Инженере от СИВ, Симеонов,
26.07.2013 12:33
Вие като пропагандатор на стари години на пан-славизма на организацията "Спароток", обяснете ми: как така Спароток пишеше за кимерийци, пък откакто аз му разясних що са кимерийци, престана да ги упоменава във връзка с ранният български произход???...Така и на Вас, ще разясня всичко, което не Ви е ясно...Няма значение, че средното ми образование е от военизирано у-ще...Завърших го през 1982 г., оттогава изтече много вода и не се хваля с докторантурата си. Не съм бил член на БКП никога, не съм си и помислял да съм номенклатура като Вас и да шетам из Съвета за икономическа взаимопомощ, една организация на социалистическия блок, която не признаваше пазарна икономика, така както днес, в ролята Ви на параисторик, не признавате историческите първоизвори, а си правите някаква утопия за единство на траки, българи и славяни...Смешно е, все пак!
цитирай
16. fascindoo - Докога т.н. Византия, а не Източната Римска империя
26.07.2013 12:52
или поне Ромейската империя???

Понятието „Византия” в съвременния му смисъл е измислено и въведено в историографията, и се среща за първи път при еврейския историк Йеронимус Волф през 1557 г. От тогава става традиционен за историческата литература - след издаването на т.н. "Парижкия корпус" (Corpus Byzantinae historiae) през 17-ти век.
Иначе, знаем, че в традиционната историческа литература за вододел между историята на античната Римска империя и историята на нейната средновековна метаморфоза “Византия”, често се избира 330 г. (обявяването на Константинопол за новата столица на Римската империя), по-рядко 395 г. (разделянето на Империята между синовете на Теодосий), най-често 476 г. (абдикацията на Ромул Августул от престола на Западната Римска империя), и още по-рядко 565 г. (края на управлението на Юстиниан) или дори още по-късна дата - 641 г. (смъртта на Ираклий).
Къде е 641 г., къде е 1557 г., за да третираме ИЗТОЧНАТА Римска империя като „Византия”?
И НА КОМУ Е БИЛО НУЖНО ТОВА?
Един типичен случай на преиначаване на Световната история от “световните” евреи!

Поне неказионните български историци са длъжни да избягват това преиначаване...
цитирай
17. letopisec - 16. fascindoo
26.07.2013 13:13
Разбира се, че Византия е научен термин, синоним за ИРИ, Вие какво мислехте, че е???..Нещо сбъркано има в главата Ви: какво общо има тук световна конспирация и евреи????...
цитирай
18. fascindoo - 17. letopisec
26.07.2013 13:29
Сбърканото е във Вашата глава - вероятно са Ви имплантирали чип "Иречек", за да използвате "научния" термин "Византия" вм. Източната Римска империя от някой си Йеронимус Волф през 1557 г.
Историята третира един само постулат - ИСТИНАТА!
Анадъмо?
А за "световна конспирация и евреи????...", забрави!
цитирай
19. letopisec - Ама ние използваме и научния термин "славяни", за "историческите склавини"...Освен това Визатия/Бизантия идва от гр. Бизантион, Кностантиноп
26.07.2013 13:53
fascindoo написа:
Сбърканото е във Вашата глава - вероятно са Ви имплантирали чип "Иречек", за да използвате "научния" термин "Византия" вм. Източната Римска империя от някой си Йеронимус Волф през 1557 г.
Историята третира един само постулат - ИСТИНАТА!
Анадъмо?
А за "световна конспирация и евреи????...", забрави!

цитирай
20. leonleonovpom - МИЛЧЕВ, ГОВОРИШ КАТО ТИПИЧЕН МИ...
26.07.2013 14:06
МИЛЧЕВ, ГОВОРИШ КАТО ТИПИЧЕН МИЛИЦИОНЕР-ДЕПУТАТ.ЗАЩО СЕ ЗАНИМАВАШ С МЕН?
СЪЖАЛЯВАМ, ЧЕ ВЛЯЗОХ С КОМЕНТАР, НАЛИ СИ РОДОЛЮБЕЦ, ЗАТОВА.
нЕ ЗНАМ КАКЪВ РЕОТАН ТЕ ГРЕЕ, НО НЕ ЗАГРЯВАШ, ЧЕ НЕ СЪМ И НЕ МОЖЕ ДА СЪМ НОМЕНКЛАТУРА. ТИ СИ НОМЕНКЛАТУРА, ДА НЕ ТИ ГО ПРЕВЕЖДАМ
В РАБОТАТА СИ СЪМ РАЗЧИТАЛ САМО НА УМА И ТРУДА, А ЧЕСТО СЪМ ИМАЛ ОТСРЕЩА ОРГАНИЗИРАН И НЕПРЕДИЗВИКАН ОТПОР.
ТОЛКОВА!
А ИНАЧЕ ТИ НЕ СИ НАЯСНО С ХУНИТЕ ,С ОРГАНИЗАЦИЯТА ИМ АМИ ЛЮБИМИЯТ ТИ АВИТОХОЛ Е ЖИВЯЛ ТРИ ВЕКА ПРЕДИ АТИЛА
НЕ СИ НАЯСНО С НАЦИЯ. НАЦИЯТА ИМА ЕЗИК. КАКЪВ ЕЗИК ГОВОРИ ЗАСТРАШИТЕЛНАТА ТРАКИЙСКА НАЦИЯ-БЪЛГАРСКИ НАЛИ ? ЗНАЧИ СА БЪЛГАРИ
ТОВА Е ИЗВРАЩЕНИЕ-ТРАКИЙСКА НАЦИЯ. ИЗЯСНИ СИ И КАКВИ СА ХУНИТЕ.
СЛЕД ТОВА ПОМИСЛИ ОТКЪДЕ ИДВА ИСТИНСКАТА ОПАСНОСТ-ДА ТЕ ПРИПОЗНАЯТ ЗА ИСТИНСКИ ,СЪВРЕМЕНЕН ХУН.
А ИНАЧЕ ,ТОВА, ЧЕ АРАБИТЕ НИ НАРИЧАЛИ БУРДЖАНИ, ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ТОВА ИМЕ МОГАТ ДА ИМАТ И ОТ БУРУНДИ И ТО ПО-ОСНОВАТЕЛНО ОТ НАС
САМО ,ЧЕ ТЕ ПРИЧИСЛЯВАТ ХУНИТЕ КЪМ ТЮРКИТЕ, ЗА АРАБИТЕ СТАВА ДУМА
И ПОВЕЧЕ НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙ НА ПРОФЕСИОНАЛНА ВЪЛНА.ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО МИ СТАЖ Е МИНАЛ ВЪВ ВНЕДРЯВАНИЯ В ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО СА МЕ ЧАКАЛИ КАТО МЕСИЯ, НЕ КАТО НОМЕНКЛАТУРА ИМАХ И ДОГОВОР ОТ КРАЛСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ВЪВ ВАЛЯДОЛИД, ТЕ МЕ ИЗДИРИХА,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ЗАРАДИ ТВОЯТА ЧЕРВЕНА ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯ НЕ ГО РЕАЛИЗИРАХ
цитирай
21. leonleonovpom - Какво научно виждаш Летописецо, в ...
26.07.2013 14:16
Какво научно виждаш Летописецо, в термина Византия?!
Ако това, че до края на съществуването си тя се е наричала Ромейска/ Римска/ империя, а Византия след изчезването й, да научен термин е. Затова ,че името е постумно. Иначе нищо научно няма в него.
Историческите склавини" исторически" означава роби за твое осветление.
Не знам дали усещаш идеята ми?
Да излезеш на първо. Но няма как да стане преди 22 часа по нармален начин
цитирай
22. leonleonovpom - И моля ти се, на краставичар не пр...
26.07.2013 14:36
И моля ти се, на краставичар не продавай краставици, както си се опитал да го направиш с колегата по-горе.
Защото и двамата с него сме много по на ТИ от тебе с науката,, по простата причина, че не сме учили в милиционерско училище. А затова ,че при тебе се е случило , вина не носим
Все едно да се сърдя, че ти си бил депутат а не аз Защо, аз не съм и искал? Винаги съм бягал от симулации на работа
цитирай
23. letopisec - 20. leonleonovpom
26.07.2013 14:37
Каквито и лъжи да разпространяват платени славянофили като теб, хората, които ме четат, не са тъпи и често ти се смеят на имитиращата научност дезинформация, с която ги обливаш...
цитирай
24. letopisec - 21. leonleonovpom
26.07.2013 14:44
Данните при Теофилакт, Менандър и Прокопий от VІ в. от н.е. въобще не ги представят като роби склавините, а като териториални общности, живеещи на примитивен патриархално-родов принцип, начело с "мужик", така се е казвал старейшината. Славяните били известни като гуслари, като непознаващи военното изкуство и лишени от железни оръжия. Те били предимно въоръжени с тояги...Постепенно хуни, авари и българи обучили някои от славяните и ги взимали и на война...
цитирай
25. leonleonovpom - Платен си ти, под формата на патр...
26.07.2013 14:56
Платен си ти, под формата на патриот, рушиш!
Аз не тръгвам с 300400 харесва ми.
Не ме притеснява, че някой си се смеел. Виж, ако някой доказал се ,стойностен човек го прави, това е друг въпрос
И на мен за теб ми сигнализират много хора, че си ограничен човек, да не се занимавам с тебе, да те оставя на аудиторията ти. Така е, повече няма да влизам, каквито и интригуващи заглавия да свалиш. зашото материалите ти са незавършени, този също, причината е ясна
Принуди ме, казах ти го. Това по повод, кой какво говорел.
Има една поговорка- ама какво да ти я казвам, ти няма да вденеш
цитирай
26. letopisec - Но моля Ви се, инж. Симеонов. Това, че имате грешни представи, не Ви прави лош човек. Просто сте заблуден по тия въпроси. По ІІ закон на термодинамиката, явно н
26.07.2013 15:21
leonleonovpom написа:
Платен си ти, под формата на патриот, рушиш!
Аз не тръгвам с 300400 харесва ми.
Не ме притеснява, че някой си се смеел. Виж, ако някой доказал се ,стойностен човек го прави, това е друг въпрос
И на мен за теб ми сигнализират много хора, че си ограничен човек, да не се занимавам с тебе, да те оставя на аудиторията ти. Така е, повече няма да влизам, каквито и интригуващи заглавия да свалиш. зашото материалите ти са незавършени, този също, причината е ясна
Принуди ме, казах ти го. Това по повод, кой какво говорел.
Има една поговорка- ама какво да ти я казвам, ти няма да вденеш

цитирай
27. aristotelis - leonleonovpom, вие сте Аутистична личност! Аутизмът не е болест, а състояние.
26.07.2013 16:19
Аутизмът не е болест, а състояние. При децата с аутизъм едновременната преработка на постъпващата информация, се научава с много и различни терапии, което отнема много години, но когато детето достигне и фукнционира на високо ниво, то се научава да имитира поведението на хората като маймунка, което пък го изморява лесно и му коства много усилия, за да се впише в общесвтото. Импулсивността винаги остава характерна черта за аутистичната личност, импулсивността- също, трудно се оказва за човек с аутистичен мозък задържането на едно работно място, социалните контакти винаги са проблем в някаква степен, но пък за сложните неща аутистичните личности не се нуждаят от много обяснения- като интеграли, пречупване на светлината- като че ли сложните неща, които изискват задълбочено изучаване от мозък “в норма”, за аутистичниет личности са ясни като бял ден.
цитирай
28. aristotelis - Византийската империя е автентичната средновековна гръкоезична Римска империя, естествено продължение на античната латиноезична римска държава!
26.07.2013 16:29
ПРОФЕСОР БОГДАН БОГДАНОВ
През късната Античност и ранното Средновековие, латинският език продължава да бъде официален език във Византия. Това си доминантно положение латинският език започва лека-полека да губи още при царуването на Маврикий и Ираклий, когато гръцкият език също е обявен за официален език, наравно с латинския. На границата между VII и VIII в., латинският език окончателно е изместен от гръцкия, който в източната част на Стария свят е говорен още от времената на Александър Македонски и диадохите. Елинизацията е главната причина, която не позволява на латинския език да се наложи като единствен общ говорим език в рамките на римския Изток. Това обуславя неговото отпадане в културната битка, от която победител излиза гръцкия език.
Освен християнството, в развитието на Византия влияние оказват и наследените от Античността езически елинистически и римски традиции. На част от античната гръко-римска култура Византия е единствен наследник. Благодарение на своето географско положение Византийската империя печели в продължение на столетия от търговията между Изтока и Запада и е водеща търговска сила в предлагането на луксозни стоки. Нейният културен, икономически и военен потенциал е фактор, възпиращ разпространието на исляма от изток на запад. Същевременно е вид протектор и разпространител на християнската религия сред балканските и славянските народи през Средните векове.
цитирай
29. leonleonovpom - Последно
26.07.2013 21:04
Убедих се в комбината на Летописец и Аристотел, за която мнозина говорят
Тя е и близко до ума. Ако не беше такава, сега Аристотел щеше да пее химни за възхвала А той защитава работодателя си и го напада, когато не е застрашен, за да имитира, че е в опасност
Негативни оценки на комплексари не ме засягат и интересуват Че някой са такива, красноречиво доказателство са псевдонимите им
, чак да му стане весело на човек от тях. Не случайно са обект на сполучливи модификации
Аристотел тъй нареченият, какво да го коментирам, Чернев по му отива, препоръчвам го да си го използва, той освен чисто копи пейст, има ли нещо? А уж е творческа личност, за другия, истинския говоря.
Не е лош човек и Милчев.Но не е отговорил смислено нещо на нито един от многобройните ми въпроси.
Ще изчакам да открие отговора в дебелите книги, които чете и свежда до достояние, като собствено творение
Та разликата между мен и вас е ,че всичко писано от мен е осмислено от мен, и не се пиша автор на чужди творения, нито пък безкритично ги поднасям.За научност е просто смещно да се сравняваме, камо ли пък да се пишете отгоре.
Впрочем избивайте си комплексите както искате, стига да ви устройва, не ме интересува
Какво бил казал Х илиУ? Мерси, казали са го те, ако ме интересува, ще го прочета, ако не го разбирам, няма да търся вас за разяснение, благодаря още веднаж
цитирай
30. sandlih - На въпроса "Кажете, защо с...
26.07.2013 22:41
На въпроса "Кажете, защо според Вас ние не си знаем своята ранна история, при наличието на толкова данни?" мога да отговоря с нищожно префразиране думите на О. Прицак за спора между норманистите и анти-норманистите за произхода на Киевска Рус и русите: защото - "...историците често заместват политически (или патриотични) доводи за подобрени способи на историческа методология в дискусиите; те притежават ограничени знания по световна история; използват пристрастно изворите. Работата им може да бъде сравнена с авторите на мозаични творби, които поставят заедно части от извори от различен произход и често пренебрегват семантиката на оригинала, тъй като те обикновено се осланят на елементарен превод, вместо да придобият знания относно изворите и тяхната културна среда." Има един фундаментален въпрос - защо до времето на Зенон (474-491) няма нито един гръцки, латински или сирийски извор, който да съобщава за българи южно от Дунав от Черно море до Адриатика, а по Зеноново време има съобщение, че той поканил българи да се заселят в границите на Източната Римска империя на юг от Дунав, Презвитер Константин съобщава на шестия вселенски събор, че по това време вече са завзели земите, които живеят на юг от Дунав и в една от приписките на Манасиевата хроника се съобщава, че по време на превода й (1345) 870 години преди българите са заели земята надолу от Видин и са стигнали до Драч и в нито едно от тях не става и дума, че са заварили българи в тях. Овидий също не казва нищо за българи. Ето известен списък напочти всички племената на траките, но в тях няма нито едно с името българи: абанти, агатирси, агрияни, апиарензи, апсинтийци, апули, артаки, асти, бени, беси, бизалти, бистони, бриги, бризи, бебрики, брени, виздицензи, витини, галабри, гети, дарси, даки, даи, дентелети, дерони, дерсей, дигери, дии, димензи, диобеси, добери, долонки, дрой, дерси, едони, кайни, кари, квади, кени, кикони, кирмиани /скирмиани/, корпили, койлалети /великокойлалети и малокоилалети/, крестони, корбизи, лееи, лиди, мадуатени, македонци, манти, маркомани, матукети, махайрофори, меди, медовитини, меландити, мелинофаги, ? меченосци ?, мигдони, мизи, миргети, нипсеи, оболензи, одоманти, одриси, ойтензи, ордесензи, пелазги, пайти, панеи, пеолиси, пеонци, пеопли, пети, пиери, пирогери, салдени, савромати, сай, сапей, сатри, сапри, селети /салети/, сигинити, синти, сиреи, сириопеонци, ситони, ситоти, сикабои, тевкри, теризи, тилатей, тини, тирагети, травси, трали, транипси, трери, трибали, троглодити, тунати, узицензи, фриги, халакиди, язиги.
цитирай
31. letopisec - 29. leonleonovpom
27.07.2013 07:21
Никой не Ви пречи нито да си имате свои мнения, инж. Симеонов, нито да злобеете и да пръскате лъжи от устата си...Прикачвайте ми, Вие и Вашите българофобски дружки, каквото искате като епитети...Злобейте...А по-добре смирете се и поклонете глава пред славната и древна българска история...Стига сте работили против родината си, цял живот е вече много...
цитирай
32. aristotelis - leonleonovpom, може би вие сте отличен инженер, но като историк сте просто един клоун и нищо повече!
27.07.2013 12:28
Обичам да споря с g-n Кирил Милчев, той е истински учен с сериозна биография, чест е за мене, е, някой път прекалявам с критиката но заслужава всяко уважение!
цитирай
33. leonleonovpom - Ха, ха, ха, учен с/ъс/ сериозна б...
28.07.2013 14:21
Ха, ха, ха, учен с/ъс/ сериозна биография. Добре направи ми копи пеист на нея,ще ми е интересно да я прочета. Но тук няма да влизам, знаеш ми блога, публикувай в последния ми постинг. Там има и други интересни неща за тебе ,драги ми приятелю турчин. Не, не си турчин, от султана си по турчин.
А за Милчев какво да говоря. Като имам предвид началното му ниво, наистина е постижение, спрямо него може да мине за учен.
Иначе има постижения в брояча, там наистина е научен.
Сигурно ,ако не бях се появил тук, щеше да си остане с 900 бройки.
Иначе сте желязна комбина.Радвам се, че си го призна!
цитирай
34. aristotelis - leonleonovpom, Аз такива учени дълбоко ви уважавам!
28.07.2013 22:55
Кирил Милчев е роден в с. Вакарел, Софийско. Детството и младостта му преминават в гр. Карлово, основното поселище на китната българска Розова долина. Родословното дърво на баща му Станимир е от Царево село (дн. гр. Делчево, Република Македония), а майка му Екатерина е от Карлово.
Завършил е българска фиология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Автор е на докторат по филосовските проблеми на исихизма и паламизма. Издал е двадесет ккниги - романи, разкази, новели и философска есеистика. Член е на Съюза на българските писатели и на философския клуб “Феноменологично ателие”. Бил е депутат в 39-то Народно Събрание и е вносител на Закона за вероизповеданията. Член на Комисията по вероизповеданията. Член по биоетика в Интерпарламентарната асамблея по православие. Главен Редактор на списание “Нато и България” и зам. главен редактор на Военното издателство. Член е на управителния съвет на фонд “Тринадесет века България”. Сътрудник на Омбуцмана на Републиката.
цитирай
35. aristotelis - leonleonovpom, Вие сте един истински клоун!
28.07.2013 23:00
leonleonovpom, а вие да не би ли сте завършили македонска филология? Смях на залата !!! Xaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
цитирай
36. leonleonovpom - ПРалячото филелин
29.07.2013 01:09
А ти Аристотел Чанев си истински палячо и Герой на нашето време , каквито са и тези ,които възхваляш
Ги колко книги копи пейст имащ?
Като казваш 1 ,кажи 2. Дай твоята автобиографияю с подробности както по-горие.
Хайде, че докато пиша, броячът тук сигурно вече е отчел нови 1000 гласа.
Ашколсун!
цитирай
37. letopisec - Инж. Симеонов, пазете си здравето. ...
29.07.2013 09:49
Инж. Симеонов, пазете си здравето. Притеснявам се вече за Вас...Бъркането на букви също показва симптоми на умора...Не сте първа младост, Вие все пак сте били човек от Съвета за икономическа взаимопомощ и често сте летяли до Варшава...Направете пак малък отдих...
цитирай
38. letopisec - КОРЕНИТЕ НА ТРАКЕДОНИЗМ «В га...
29.07.2013 11:40
КОРЕНИТЕ НА ТРАКЕДОНИЗМ
«В газете "Советская Россия" от 29 апреля 1984 года была опубликована статья О. Плахотной "Праславяне на Крите?" - о наивной и совершенно фантастической гипотезе Г.С. Гриневича. "Племя (народ) русичей, - говорится в статье, - вынуждено было оставить свою прежнюю Родину - Русиюнию (Русь-Рысь)... Новую Родину русичи обрели на Крите". Автору следовало хотя бы знать, что праславяне - это предки всех славян (и западных, и южных, и восточных), а не только русских. И вопрос, который был поставлен в статье - "Где находилась Русь четыре тысячи лет назад?", - звучит не менее нелепо, чем вопрос о том, где четыре тысячи лет назад находились Франция или Болгария. Кстати, подобный же вопрос, поставленный одним нашим писателем, привел его к выводу о том, что "русичей" в догомеровскую эпоху следует искать не на Крите, а под Троей. В частности, Ахилла этот писатель объявил "русским князем из-под Керчи". А в XIX веке писали, что другой герой древнегреческого эпоса - Менелай - вообще изъяснялся только по-русски. На него якобы греки под Троей были разгневаны, так как из-за его неверной жены Елены он были вынуждены десять лет осаждать Трою - вдали от родного дома. Обращаясь к тому или иному греческому воину (по-русски) Менелай будто бы просил его: " Ты мя не лай" (= не ругай меня). Отсюда - и его имя (!).
К сожалению, публикация статьи "Праславяне на Крите?" дана под рубрикой "Авторитетное мнение" со ссылкой на положительный отзыв ученого с весьма почтенными степенями. Между тем, ложнопатриотические тенденции, отраженные в известной формуле "Россия - родина слонов", еще в XIX веке были осуждены выдающимся специалистом по русскому и славянскому языкознанию Ф.И. Буслаевым. "Славянские фанатики, - писал он, - вместе с Данковским греческий текст Гомера читали с славянским словарем и с славянскою грамматикою, почитая певца Илиады своим соотечественником, или вместе с Колларом пробегали по этрусским и римским развалинам, отыскивая под ними следы древнейшей цивилизации славянской". Если надписи на Фестском диске предлагали читать по-лувийски, по-фински, по-семитски, то почему бы ни попробовать прочитать ее по-русски? Пытался же один дешифровщик читать недешифрованную карийскую надпись... по-украински, обнаружив в ней "украинское" имя Микифор!» (ОТК, с. 3-4). Как видим, здесь к Г.С. Гриневичу предъявлен целый пакет обвинений, и главное из них не неверное чтение, а неверные выводы и его "лжепатриотизм", хотя бы в виде тенденции.
цитирай
39. leonleonovpom - Няма бивще ченге. Казват, че си ф...
29.07.2013 12:20
Няма бивще ченге. Казват, че си филолог?
Как от траки става тракедонизъм?Тогава правилното е тракейски.Жалко за филолога
Агресивна посредственост в действие.
Не аз съм пазил съвета с оръжие, , не аз съм бил депутат, защото само наивници вярват,, че хора с качества стават депутати. Ако беше така, нямаше да го има 25 годишният преход, с който ти като един от строителите му се гордееш.
Да, гордееш се, иначе не би се мяркал не само по светло, но и на тъмно
Нещастник!
цитирай
40. marknatan - абе изтрещял профан и тука ли си се ...
03.08.2013 02:27
абе изтрещял профан и тука ли си се изходил
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484728
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ