Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2016 20:23 - Подготовката на Русия за военна отбрана на Сирия срещу самолети и ракети на САЩ
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 12.10.2016 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Подготовката на Русия за военна отбрана на Сирия срещу самолети и ракети на САЩ

            (лекция за внимателно четене и от досегашните български държавници и за непредпазливи русомразци)

Русия взе решение за разполагането на противосамолетните и противоракетни комплекси в различни модификации с общото название „С-300“ в Сирия, след като изтече информация за намеренията на САЩ да бомбандират с крилати ракети сирийските военни летища. Това заявиха от МВнР на Русия.

„Първо, С-400 отдавна са вече там и това като че ли се възприемаше за  нормално – тогава никой не казваше, че това било шоу. С-300 се появиха там едва, след като се разбра за възможната американска намеса чрез бомбандировки на сирийските аеродруми. – заяви официалният представител на руското външно министрество Мария Захарова в интервю по една от руските телевизии. – отчитайки, че там се намира наша техника и се извършва операция на сирийската армия, никой не знае накъде ще полети някоя ракета. Там е поставен и комплексът С-300.

            Официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков напомни на американските стратези, че въздушното прикриване на руските военни бази в Хмеймим и Тартус се осъществява със зенитни ракетни системи С-400 и С-300, радиусът на действие на които може да се окаже сюрприз за всякакви неопознати летящи обекти.

Той отбеляза, че руските системи за противовъздушна отбрана са способни да осигурят безопасността на базите в Сирия. А надеждите за това, че самолети „невидимки“ ще могат да се отклонят от действието на С-300, Конашенков нарече „ илюзии на дилетанти“.

            По такъв начин политическото значение на появяването на руските зенитно-ракетни комплекси в Сирия вече е очевидно, но какво е непосредственото военно значение на това събитие? Особено ако се предпложи,че С-300 и С-400 би се наложило да поработят не по група крилати ракети, а да отразяват пълноценен ракетно-бомбен удар от страна на крупна военно-въздушна грушировка?

            Заместник-главнокомандващият на руските ВВС по въпросите на Отбранителната система на държавите от ОНД генерал-лейтенант Айтеч Бижев отбеляза, че ефективността на ЗРК зависи от наличния запас от ракети.

Той каза още: „Обикновено редовният запас на ракети при С-300 и С-400 са 3 бойни комплекса. Това е твърде много, като се има предвид, че е висока вероятността за унищожяване на целите още с първото попадение. От опита на локалните войни е известно, че при масиран авиоудар унищожаването на 20 % от авиацията на противника при първия удар прекратява всякакви бойни действия. Aз не мисля, че в авиацията на нашия предполагаем противник има ескадрила от камикадзета.“

Според Бижев, за да се преодолее руската система за ПВО в Сирия, е необходимо да се проведе цял комплекс от мероприятия, като се отчита постоянно действащото радиолокационно поле, благодарение на което нито един летателен апарат не може да се появи незабеляан още отдалече.

„Вижда се всеки обект, намиращ се на разстояние 600–700 км от аеродрума. При появяването на всеки летателен апарат в това поле зенитно-ракетните дивизиони ще бъдат приведени в готовност номер 1, като това се отнася не само за ЗРК, но и за охраняващите ги ракетно-оръдейни комплекси от тип „Панцир“ – обясни на непросветениет генерал-лейтенант Бижев. – Неопознатите цели, летящи по направление на аеродум Хмеймим, ще бъдат унищожени във въздуха още при влизането им в зоната на поражение. …“

„За всяка цел по стандартите са предвидени по 2 ракети, но обикновено е достатъчна и едната. Руските ЗРК са в състояние да унищожат всяка въздушна цел, независимо с каква скорост се движи, независимо от каквото и да е противодействие и смущения. Зоната на поразяване от този комплекс за ПВО е около 400 км …“

Освен това генерал Бижев напомня, че разположения в Сирия комплекс „С-300 ВМ2“ е предназначен по същия начин и за унищожаване на крилати ракети. – „Обикновено, както ние знаем, авиацията на предполагаемия противник предпочита да осъществява масирано изстрелване на ракети, без да влиза в ззоната на действие на ПВО с цел да организира коридори за прелитане, пробивайки противовъздушната отбрана. Ето точно за противодействие на такъв вид атака е и предназначен комплексът „С-300 ВМ2“. Така той потвърди думите на представителката на МВнР.

Освен това, според Бажев, руската авиация няма да стои на аеродрума и да чака, тя ще се издигне във въздуха и ще се разсредоточи за отразяване на нападението.

Генералът добави: „Нашитe специалисти помогнаха за възстановяването на сирийските системи за ПВО и те също ще вземат участие в отразяване на удара. Аз не завиждам на онези, на които и се присънват небивалици.“

На свой ред експертът от Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Сергей Денисенцев призова да не се конструират големи илюзии по повод на присъствието в Сирия на комплексите С-300 и С-400. По думите му, всяка система за ПВО може да се изведе от строя – боекомплектът свършва, а радиолокационните системи могат да бъдат „задавени“.

„Главният проблем е в количеството на боеприпасите. За да се изведат от действие комплексите, трябва да се извърши пълноценна операция – не може да се разчита на случайно прилетял в зоната на поражение самолет. Тези системи са предвидени за избягване на такива случайности. Няма да могат да припишат мащабна настъпателна операция на такива случайности“.

Според думите на експерта, хипотетично за унищожаването на руските комплекси за ПВО в Сирия ще затрябват доста ескадрили от самолети и повече от 10 изстрелвания на ракети, предназначение за унищожаване на комплексите. Във всеки случай става въпрос за крупна военна операция!

Присъствието на руските комплекси за ПВО ще позволят да се контролира въздушното пространство. По-рано Русия не веднъж е обвинявана в нанасянето на авиационни удари по граждански цели. Сега могат да бъдат представени данни, които могат да докажат непричастността на Русия към един или друг инцидент.

„Не става въпрос за това, руската база в Сирия да бъде направена неуязвима. Става въпрос да се изключат случайности, да се намали вероятността за провокации. А хипотетичната задача на вероятния противник – УНИЩОЖАВАНЕТО НА РУСКАТА БАЗА – може да бъде решена с въздушна операция само на някоя от великите държави. В Сирия присъстват 3 сили – Турция, Израел и САЩ.“ – добавя Денисенцев.

Тоест – няма основание нито за паника, нито за благодушие!

Максим Шаповаленко, също от Центръра за анализа на стратегиите и технологиите отбелязва, че потенциалът на разположените в Сирия комплекси зависи от множество фактори, започвайки от броя на самите съоръжения и боеприпасите за тях, така и от модификациите на ракетите. И комплексът С-400 също може да псе прилага в не по-малко от 3 модификации.

Той казва: „Батареята ще се справи с ескадрилите . Но ние не знаем, какви средства ще се присъединят още там. Още нито един самолетоносач в Средиземно море сега не се отчита. Е, когато добавят и самолетоносача, тогава ще помислим. Но никой няма да каже, какви ракети сем поставили там – с далечно или със свръхдалечно действие. ... По отношение на ПВО Русия винаги е била традиционно силна.“

(ПРОДЪЛЖАВА)

. . . . .



Тагове:   русия-сащ-криза,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5260894
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031