Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 12:05 - Общинските дружества в Оряхово и техните управители
Автор: petranov Категория: Политика   
Прочетен: 3246 Коментари: 11 Гласове:
-1

Последна промяна: 11.05.2010 12:07


         Днес като преглеждах местните сайтове попаднах на една интересна новина от работа на врачанския Общински съвет. Новината е от сайта http://news.vratza.com/?id=1854646&adate= има я и в сайта http://shansnews.vratza.com/. За да не съм голословен ще я цитирам и тук:
  Режат заплатите на управителите на общински дружества shansnews.vratza.com
image

Ножицата ще достигне 50 процента при отрицателен баланс повече от три месеца

 

На последната сесия на Общинския съвет във Враца бе приета с препоръки и препирни докладната на сенатора Владимир Христов от "Атака", с която се въвеждат по-ясни критерии за определяне възнагражденията на управителите на общински дружества.

Докладната предизвика много спорове, още повече че на национално ниво са въведени изменения, които още не са ясни. Все пак се постигна консенсус, че има минимален праг на възнаграждение, под който общинските шефове не могат да паднат, защото са гарантирани от закона. Въвежда се схема на изчисление на заплатите, която е в зависимост от много фактори, а най-вече от печалбата и рентабилността на дружеството, взета като база за тримесечие. Членовете на управителните съвети, на съветите на директорите и управителните съвети на едноличните акционерни дружества с общинско участие не могат да получават възнаграждение, надхвърлящо трикратния размер на минималната работна заплата за страната. На членовете на управителните и изпълнителните съвети, овластени да представляват дружеството, както и на тези с ограничена отговорност то не може да надхвърля седемкратния размер на минималната работна заплата за месеца за страната. В наредбата, която изменя в някои части предишните, се фиксира и правилото, че Общинският съвет може да намали до 50 процента размера на възнаграждението на управителите и членовете на изпълнителните и контролни органи за срок от 1 до 3 месеца въз основа на констатирано неизпълнение на бизнес задачата и отрицателни финансови резултати за повече от две поредни тримесечия. Възнагражденията на договорите с управителите на общинските лечебни заведения по Закона за лечебните заведения са в размер на 280 до 400 на сто от отчетената средна месечна брутна работна заплата на съответното лечебно заведение.

Наташа ВОЙКИНА

   Замислих се за нашите общински дружества. Всъщност те са само две - МБАЛ Оряхово ЕООД и "Врхов" ЕООД. Второто практически по волята на общинската администрация не работи, а и първото не е в особено цветущо състояние. Не така стои въпроса с управителя на МБАЛ Оряхово ЕООД. Въпреки изключително тежкото финансово състояние на болницата управителят и взима огромна за мащабите на Оряхово, а и на Република България заплата. Доколкото ми е известно тя е по-голяма от тази на Президента на България, на Министър Председателя и на Председателя на Народното събрание. Това се дължи на факта, че без да е гласуван от Общинския съвет в договора за управление на управителя на МБАЛ Оряхово е вписано, че той получава заплата 380 % ОТ ЗАПЛАТАТА НА ВИСШИЯ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ. Това противоречи на ЗЛЗ и на наредбата към него, но корифеите на юридическата и икономическата мисъл в Община Оряхово и в Общинския съвет в Оряхово ни убеждаваха, че закона и наредбата към него важи САМО ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ. Гледам че другаде не мислят така. Освен това обвързват заплатата на управителите на общински заведения с постигнатите резултати. В нашата община обаче не е така. Много странно... Чудно дали в оздравителните мерки които управителя Кочев трябва да представи в Общинския съвет до 15.06.2010 година ще фигурира намаляване на заплатата му за да може да се запази щата на някой лекар, на някоя медицинска сестра или санитарка. Аз лично се съмнявам... , но НЕ Е ЛУД ТОЗИ КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА, А ТОЗИ КОЙТО МУ ГО ДАВА...


Тагове:   Оряхово,   Общинските,


Гласувай:
0



1. анонимен - това момче ви сложи в малкия си джоб ...
11.05.2010 21:05
това момче ви сложи в малкия си джоб сичките -много пари и убави жени,Аризонска мечтъ у Ореево
цитирай
2. анонимен - 380 %
17.05.2010 21:41
Няма никакви заслуги за Мбал Оряхово 380 % ОТ ЗАПЛАТАТА НА ВИСШИЯ МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ взимал нашия !
цитирай
3. petranov - E към Оряхово и към МБАЛ няма. . . но ...
18.05.2010 09:56
E към Оряхово и към МБАЛ няма...но има към други...и това скоро ще се види и разбере...но вече ще е късно...
цитирай
4. анонимен - Това е част от по-дълбок сценарии. ...
22.05.2010 11:08
Това е част от по-дълбок сценарии. Тоя има задача да затрие болницата, за да затрие и града, като същевременно си наполни неговия джоб и на още други. Много им се иска на оряховските управници Селановци да стане общински център. Интересно обаче защо оряховчани участват в това - сигурно защото толкова са оряховчани разни типове като янкова, санков и сие.
цитирай
5. анонимен - Ха-ха-ха. Ама те толкова си могат ...
23.05.2010 12:10
Ха-ха-ха. Ама те толкова си могат тия другари............Какво друго сте очаквали.
цитирай
6. petranov - Към 4
24.05.2010 22:34
Интересна теория... Не ми се вярва да са стигнали толкова далеч, но едно със сигурност е вярно - няма ли болница в Оряхово, полека-лека от този иначе красив и със славно минало град скоро няма да остане нищо...
цитирай
7. анонимен - Петранов, а каква беше "та...
26.05.2010 11:24
Петранов, а каква беше "тайната среща" между кочев и общинските съветници миналата седмица?
цитирай
8. petranov - За тази прословута "тайна ...
26.05.2010 12:02
За тази прословута "тайна среща" ме питат вече няколко човека. Аз не съм нито присъствал на такава, нито пък съм канен. То не би и могло да бъде иначе. Предполагам че на тази среща, ако се е състояла, кочев и "ПРАВИЛНИТЕ" колеги общински съветници са се чудели как да излезе МБАЛ Оряхово от катастрофалната ситуация в която се намира. По чия вина - то е ясно и без коментар. Знаете че на последната сесия по мое предложение до 15.06.2010 година г-н управителя на МБАЛ, иначе казано лицето Янко Кочев, трябва да представи оздравителен план за МБАЛ Оряхово ЕООД. Силно се надявам оздравителните мерки да включват и намаляване на ОГРОМНАТА ЗА МАЩАБИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. заплата на лицето Кочев. За съжаление обаче едва ли ще се получи. Само дано антикризисните мерки да не са да се уволнят няколко сестри и санитарки... Че то "великите" мениджъри май се оказа че са чисто и просто.... (всеки да си представя какво би писало на мястото на многоточието :))))
цитирай
9. анонимен - ozdravitelnata programa e da se ...
27.05.2010 17:33
ozdravitelnata programa e da se razbolee personala-dvama ot na4alnicite na otdelenia polu4iha insulti
цитирай
10. petranov - Да това наистина е жалко. Ясно е че ...
27.05.2010 21:55
Да това наистина е жалко. Ясно е че персонала на МБАЛ работи под невероятен стрес благодарение на "висококомпетентния" във всяка област на човешкото мироздание така наречен управител...
цитирай
11. анонимен - анон.
12.07.2010 09:21
Може да се помисли- парашутиста Шарков,вечно страдащ от неудовлетворяваща го работа и от неможещо го обкръжение/само той е най-подготвен и знаещ/-мизииския стипендиант зъболекар Милов- Санков- Ц. Янкова-бивши и настоящи врачански първенци, местни бизнесмени желаещи още приватизации на безценица.
/Както се разпродава двора на болницата-отново на Шарков и СИ-Е/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petranov
Категория: Политика
Прочетен: 5812742
Постинги: 266
Коментари: 13160
Гласове: 3155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930