Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2011 20:27 - Театърът на абсурда и ролята на машата в него.
Автор: petranov Категория: Политика   
Прочетен: 3738 Коментари: 13 Гласове:
0



   В предишния брой на вестник "Оряховска трибуна" беше публикувана статията „Театър на абсурда” от г-жа Светла Илиева. Там тя нарича нашата община Абсурдистан и лично аз не мога да не се съглася с нея. Едва ли има друга община в България, в която кметът системно да не присъства на заседанията на Общинския съвет дори когато се приема бюджетът на общината. Едва ли има друга община, в която общинските съветници да бягат от заседанието и това да се сочи като положителен пример. Може би така трябва да бъдат обучавани децата още от ученическата скамейка – ако не може да стане тяхното, отговорното поведение е да избягаш. Жалко….наистина жалко. Едва ли има друга община в която гласуването, а и бягането от заседание да става след споглеждане и подбутване какво точно ще направи съседът… Едва ли има друга община в България, в която началникът на сектора изготвящ проектите да не е убеден в ползата от даден проект, но ние въпреки всичко да трябва да вдигаме ръка. Без да има на заседанието някои, който да отговори на въпросите ни, без да е изяснено как ще се обезпечава текущото финансиране на проекта, без дори тези които внасят проекта някога да са посещавали местата които ще се „облагородяват” с европейски пари. Основният аргумент е – абе нали това са пари от ЕС, какво ви пука кой и как ще ги харчи. Като че ли парите от ЕС не са от нашите джобове! Но за това се иска здрав разум за да бъде разбрано. Проектът „Птичките”, както по раншните проекти „Зубия”, „Чантичките” и др.подобни. Все пари хвърлени на вятъра с дежурното извинение – това са пари от ЕС. „Държавата – това сме ние” и ще си позволя да видоизменя леко този цитат – ЕС – това сме пак ние! Парите идват отново от нас и ние сме длъжни да следим къде отива всяка стотинка от тези пари. Преди около две години гласувахме общината да изтегли около 4 000 000,00 лева за пречиствателни станции и канализации. Сега всяка година ще плащаме по над 250 000,00 лева по този заем. А какво имаме насреща? Едно голямо нищо, но над 800 000,00 лева са „усвоени”. Тогава гласувах „за” защото все още имах вяра, че някой мисли доброто на тази община. Излъгал съм се… Колко пъти трябва да се излъжем за да се уверим в тоталната „компетентност” на кмета и хората му? Колко пъти трябва да даваме доверието си в аванс и да трупаме дългове, които ще плащат всички граждани на общината?

   А сега малко факти – по проекта „Птичките” – на заседанието на 25.03.2011 година бяха зададени редица конкретни въпроси, но освен г-жа Ш.Амиш нямаше никой, който да отговори на тях. Нито от отдела, изготвящ проектите, нито от „еколозите”, нито кмета на общината. Преди сесията на Общинския съвет направих опит да осигуря някой от отдела, изготвящ проектите – оказа се, че шефът на сектора е в отпуск и никой друг от този отдел не желае да защитава проекта. И ние с лека ръка трябваше да подкрепим проект на стойност над милион? Който, както е с всички европейски проекти трябва първо да се изпълни и ЗАПЛАТИ от нас и едва след това ще чакаме възстановяване от ЕС. И това при положение, че болницата ни агонизира и хората не са вземали заплати от месеци! За там не можем да отделим нито лев, но за „Птичките” можем! За учениците не можем да отделим 2 000,00 лева за да пътуват на поносими цени до училище, но за „Птичките” можем! Между другото по този казус, за билетите на учениците, се бях ангажирал лично и дори разговаряхме с г-жа Илиева и с Началник-сектора „Бюджет и планиране” и достигнахме до някакво решение. Явно то обаче не се е харесало на г-жа Илиева и вместо заедно да търсим решение и да актуализираме бюджета, ако трябва, стигнахме до махленска разправия. Всички искаме да помогнем на децата на общината ни и винаги сме го доказвали. Но не по този популистки начин, избран от г-жа Илиева. Бих се радвал ако тя така самоотвержено се противопоставяше и когато болницата ни трупаше огромни дългове. Може би тогава моето и на някои други колеги отговорно поведение би трябвало да е напускане на заседанието. Едва ли! Просто 2,5 години с аргументи и факти убеждавахме останалите колеги и накрая „на косъм” успяхме да спрем устрема на болницата към финансовата пропаст. За това обаче трябва да се работи, трябва много да се чете, а това е противопоказно на някои колеги.

    За крепостта „Камъка” – държавата се опитва да абдикира от всяка дейност в малките населени места. И ние трябва да я подпомагаме в това? Нима? Още в началото на мандата беше изградена екопътека, осветление на „Камъка”. Къде е всичко това сега? Парите обаче са „усвоени”. Кой знае защо в съседната нам община Козлодуй държавата иска пък да придобие Ботевия парк. Тук иска да ни прехвърли грижата за „Камъка”. Къде е логиката? Аз лично не я виждам.

   Децата ни си отиват. Така е г-жо Илиева. Как да останат в нашия порутен град с улици, осеяна с дупки, преливащи контейнери за боклук, олющени и падащи фасади на сградите дори по централните улици. За селата и пътищата между тях да не говорим. В нашия общински съвет обаче има изключително отговорни хора, които много мандати са общински съветници, още от зората на демокрацията. Те знаят как, те могат…и с голямо майсторство играят ролята на обидени. Вие също бяхте във властта г-жо Илиева. Какво направихте това да не се случва?

     Жалка е ролята на машата…човек я използва тогава, когато не иска да изгори ръцете си. Така в нашия театър едни хора са винаги в сянка и винаги машата говори вместо тях. Жалко…

                    

                                                                                 Инж.Николай Петранов




Гласувай:
1



1. petranov - leskovchanin, аз също познавам ...
19.04.2011 22:47
leskovchanin, аз също познавам г-жа Светла Илиева и тя дори ми е била учителка в Оряховската гимназия. Аз също я уважавам, но в крайна сметка всеки носи отговорност за действията и писанията си. Не виждам никакво политическо номадство при мен. Бях член на НДСВ и бях изключен от тази партия миналата година, като разбрах от един врачански вестник за това. Бил съм гласувал в интерес на ГЕРБ. Как се правят тайни събрания и хора се изключват без дори да дадат обяснение може да попитате Г.Санков. Да, бил съм в листата от която г-н Пенков е избран за кмет. Не съм познавал настоящия кмет преди това, но ми е правил впечатление като съветник на много принципен човек. Като стана кмет обаче се промени и аз нямам намерение да подкрепям действия, които не одобравям. Първият ни конфликт беше още в началото на мандата, когато аз поисках едно простичко нещо - като избираме одитор на МБАЛ да ни се представят поне три оферти, а не просто да вдигнем ръка и да одобрим господина от Лом. В тази държава има закони и всички са длъжни да ги спазват. Колко е компетентен кметът може да разберете само от един факт - за проекта "Чантичките" той и екипът му имат 26 акта за административни нарушения. Законите са за всички! Включително и за Георги Пенков! Дали аз ще бъда общински съветник или кмет не е толкова важно. Важното е, че аз и още някои колеги и съмишленици спомогнахме за формиране на гражданско общестно в община Оряхово. Който и да е кмет и съветник вече няма да може да прави нищо задкулисно защото има такива като нас. Иначе останалите многомандатни кметове и съветници видяхме докъде докараха града ни. Знам, на много хора не им е изгодно, че чрез този блог изнасям информация, която до сега е била скрита. За тяхно най-голямо съжаление така ще бъде и в бъдеще - независимо дали даден гражданин е кмет или съветник той има право да изисква и получава информация. Времето на тъмните игрички отмина. Вече всичко ще е на светло в община Оряхово. Бъркането в кацата с меда е на път да приключи!
цитирай
2. petranov - Уважаеми leskovchanin, Аз лично ...
27.04.2011 18:00
Уважаеми leskovchanin,
Аз лично много Ви благодаря, че цитирате анонимните потребители за да не изчезват коментарите им. Към потребителите - моля ви не се сърдете на този, който ви цитира. Напоследък в blog.bg изчезват анонимните коментари и това е проблем не само в моя блог. Мненията на регистриранети потребители не изчезват и за това при всяка възможност аз цитирам коментарите ви и се радвам, че така прави и потребителят leskovchanin. В последните дни не ми остава време да влизам в блога и да отговарям на въпросите за това го правя сега.
1. По въпроса за комарите - доколкото знам има предвидени пари в бюджета за това. По-ефективно е обаче, когато се вземат повсеместни мерки и се пръска цялото крайбрежие на р.Дунав, включително и от румънска страна. Миналата година имаше опити това да се случи и бяха отпуснати пари от държавата - да се надяваме, че и тази година ще бъде същото.
2. По въпроса за изчезващите коментари - кажете ми до кой сте се допитали за да се оплача на този човек и аз. Гарантирам на всеки от вас, че нито един коментар не съм изтрил аз. Това е повсеместен проблем напоследък в blog.bg. Писах неколкократно на администраторите за това, но няма никаква реакция. Аз лично нямам никаква полза да трия коментари и не съм единствения, който се оплаква от изчезването им.
3. Относно г-н Луканов. Той не е длъжен прец цялото време да е в болницата. Има достатъчно много задачи, срещи и т.н. За разлика от останалите служител в болницата г-н Луканов не е назначен на трудов договор, а има така наречения Договор за управление. Той не е тайна, има го утвърден в решенията на Общинския съвет и всеки може да се запознае с него. Ако имате желание мога да го публикувам и тук.
цитирай
3. petranov - Между другото, поради изчезващите ...
27.04.2011 19:42
Между другото, поради изчезващите коментари ще публикувам от днес всички постинги в още един блог: http://petranov.blogspot.com
цитирай
4. petranov - Докъде стигна прокуратурата по ...
29.04.2011 11:54
анонимен написа:
Докъде стигна прокуратурата по случая с болницата?Какво е това мълчание?

Прокуратурата, както и ДАНС все още не са приключили разследванията си.
цитирай
5. petranov - Гражданско сдружение за ИСТИНА...
29.04.2011 12:03
анонимен написа:
Гражданско сдружение за ИСТИНАТА
Бъзльо, колкото и да покриваш коментарите и не отговаря на задаваните
въпроси за далаверите на майкати и търговията с канабис и се покриваш
забравяш, че идват избори и там ще требва да отговори пред граждантво
то, защото то нема да те покрие ои ще забравиш за винаги що е кмет и
общински съветник.

Уважаеми анонимен,
Аз нямам какво да крия. По случая с майка ми прокуратурата и експертите отдавна са се произнесли. Няма абсолютни никакви закононарушения. Това го има документирано в съда и ако желаете Вие лично излезте с името си и обвинете мен или който и да е от моето семейство в далавери или търговия с канабис. Ще ми доставите удоволствието да Ви осъдя. Хора като Вас обаче никога не смеят да обяват името си, може би защото се срамуват от него. Едни бивши "величия", които между другото доколкото си спомням сега са подсъдими се опитаха да дискредитират семейството ми, но удариха на камък! Така както ще удари на камък всеки, който се опитва да дискредитира мен, тъй като моята дейност е абсолютно прозрачна и аз няма какво да крия от никого!
Дали аз ще бъда кмет или съветник не е толкова важно. Важното е, че ще направя всичко възможно далаверите в нашата община да секнат и гражданите да не бъдат ограбвани от облечените във власт! В Оряхово вече има гражданско общество и безконтролното бъркане в "кацата" просто свърши. Колкото и това да не се харесва на някои хора.
цитирай
6. petranov - О, има много нарушения leskovch...
29.04.2011 18:16
О, има много нарушения leskovchanin. Включително на това заседание зададох въпроса на г-н Кмета на Лесковец как е закупил автомобила на кметствотго и защо все още е с временни номера. Оказа се, че е закупен от кметството има фактура, но пък имало нередности с автомобила и не знае дали ще може да го регистрира. Ако Вие си закупите такъв автомобил дали ще може да го карате повече от година с временни номера? А в крайна сметка кой носи отговорността? Кой плаща консумативите? Кмета отговори, че ги плащат всички Лесковчани! Парите са от бюджета на кметството!
Кой ще връща сега над 800 000,00 лева по така нареченият воден проект? Всички жители на община Оряхово! И това са само малка част от сигналите за които е сезирана Прокуратурата. За Вас това може да са глупости, но ми се струва, че за голяма част от гражданите на общината не са и те искат отговорите. А аз ще направя всичко възможно да осигуря тези отговори!
Между другото вече цитирах и отговорих на въпросите от анонимните потребители. Просто не беше необходимо да го правите отново драги ми leskovchanin.
цитирай
7. petranov - анонимен написа:Продължаваш да ...
29.04.2011 20:31
анонимен написа:
Продължаваш да изтриваш коментарите изборно.
С това за сетен път доказваш колко ти е мръсна съвеста-КРАДЕЦА ВИКА ДРЪЖТЕ
КРАДЕЦА

Анонимен - нито един коментар не съм изтрил. Вече благодарих веднъж на leskovchanin, че цитира коментарите за да не изчезват. За 5 минути можете да се регистрирате в blog.bg и вашите коментари няма да изчезват. Колкото до моята съвест - слава Богу съвестта ми е кристално чиста и се радвам на здрав и спокоен сън. Просто защото нито нещо съм откраднал, нито имам намерение да го правя.
Ако имате факти - моля, изнесете ги където желаете. Но такива като Вас дори се страхуват да напишат името си, а какво остава за нещо по-сериозно. За разлика от Вас аз ще продължавам да се боря за прозрачно управление на нашата община и всеки, който се опитва да не играе по правилата ще срещне моя и на колегите отпор. Колкото и да Ви е тъжно времената на безконтролните и тъмни сделки отминаха. Всичко ще се изнесе на светло и гражданите на община Оряхово ще бъдат информирани за всичко, което се случва в общината и най-важното - как и за какво се харчат НАШИТЕ пари.
цитирай
8. petranov - leskovchanin, имах доста по-ви...
30.04.2011 13:55
leskovchanin, имах доста по-високо мнение за Вас. Как точно закопахме общината? Кой точно правеше безсмислените проекти от които общината нямаше никаква полза като "Чантичките", "Зубия", "Птичките", "МИГ" и т.н.? Може би Общинския съвет? Хайде погледнете обективно и безпристрастно на нещата. Може би ние натрупахме 2,5 милиона лева дълг на болницата? Защо прехвалените проекти "Чантичките" и "МИГ" все още не са платени? Защо само по единия от тях на кмета и антуража му са съставени 26 акта за административни нарушения? Може би ние накарахме кмета е екипът му да прави нарушения? Може би ние похарчихме над 40 000,00 лева за ремонт на къщата на пазара уж за къща-музей на Дико Илиев, а в момента там се помещават работниците от временната заетост? Може би ние похарчихме над 800 000,00 лева по така наречения воден цикъл и сега трябва да ги връщаме ВСИЧКИ НИЕ, а насреща ни имаме едно голямо НИЩО!? Нямам нищо против да споря с Вас с аргументи и факти, но май Вие използвате просто лозунги без никакви факти, като се надявате на Гьобелсовия принцип! Аз лично никакви лозунги не използвам. Напълно сериозно декларирам, че ще се боря с всички сили с липсата на каквато и да е прозрачност при разходването на средствата в нашата община! Може би на Вас това Ви се вижда смешно и жалко....Може би сте от тези на които аз и колегите спряхме кранчето! Е, мойте съболезнования leskovchanin - кранчето отново няма да бъде пуснато! Няма да да се уморя да изнасям факти за нарушения. Радвам се, че на последното заседание на Общинския съвет болшинството реши да се сигнализира прокуратурата за авансовото плащане от Министерството на околната среда и водите за които не са предоставени никакви разходооправдателни документи и сега всички ние ще връщаме тези пари. А иначе парите са отишли за какво ли не, включително и за "дофинансиране" на някои "правоимащи" от общинската администрация. Наистина е жалка и смешна реакцията на кмета и на администрацията - вчера на заседанието не присъства никой от тях - може би се срамуват да се покажат пред хората!
цитирай
9. petranov - Само преди 10 минути честния съв...
30.04.2011 20:59
анонимен написа:
Само преди 10 минути честния съветник скри един коментар.
Ще пуснем листовки в общината, болницата до колко я има, халите и на други
места с зададените му въпроси-тези които той покри и да каже народа, става ли
нестава ли, прозрачен ли е или задръстен, смешник ли е или глупак, знае е ли
по кои свят ходи.

Не съм изтрил нито един коментар г-не/г-жо. Просто явно политиката на blog.bg е да премахвaт анонимните коментари. За това и аз и leskovchanin цитираме анонимните коментари. Поради тази причина от няколко дни имам втори блог в който ще публикувам всичко, което публикувам и тук. Той е petranov.blogspot.com Готов съм да отговарям на всякакви въпроси - включително очи в очи. Дори предпочитам да е така - когато обвинявате някого е добре да го гледата в очите. Аз така правя! Между другото за 5 минути се прави регистрация в blog.bg и коментарите Ви няма да изчезват. Вземете пример от leskovchanin.
цитирай
10. petranov - Leskvchanin, нищо не съм устано...
02.05.2011 15:36
Leskvchanin, нищо не съм установявал. Моя материал аз започнах да го пиша още преди г-н Николов. Между другото, доколкото знам, материалът на г-н Николов също ще бъде публикуван в следващите броеве на вестника.
цитирай
11. petranov - Прочетете бележката на редакцията ...
03.05.2011 18:36
leskovchanin написа:
Прочетете бележката на редакцията под вашето писмо и ще видите защо не е публикувано и няма да бъде публикувано писмото на неграмотния Ви приятел З.Николов.


Г-н Николов е разговарял с редактора на вестника и му е обещано, че неговият материла ще бъде публикуван може би в два последователни броя. Ако г-жа Димитрина Еленчева е излъгала, то тогава и аз лъжа читателите на блога.
цитирай
12. nikolaycska - Бате Кол
03.05.2011 21:26
Най-великият гражданин на село Лесковец и ултрафен на ЦСКА София, моят съсед бате Кольо, познат на широката футболна общественост и като Светослав Георгиев, живата легенда на лесковския футбол, треньор на изминалото хилядолетие на ПФК Дунав Лесковец ЕАД, човекът, личността, която живее всяка секунда с мисълта за любимата на милиони българи игра, попадна в най-гледаната новинарска емисия на Балканите на частната телевизия bTV. Вижте го в неподражаемият му стил, в ролята на лесковския сър Алекс Фъргюсън на адрес:
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/1122979435-Balgari_rumantsi_i_ganaytsi_v_nayekzotichniya_otbor_v_amatyorskata_futbolna_grupa.html
цитирай
13. анонимен - Светла Илиева, която познавам л...
15.06.2011 13:29
leskovchanin написа:
Светла Илиева,която познавам лично,е много отговорен и точен човек.Най-малкото нея трябва да обвинявате за всички неуспешни проекти на Община Оряхово.Политическото номадство,което Вие г-н Петранов и Здравко Николов направихте и вечните ежби в Общинския съвет кой е по-компетентен доведоха до един провален мандат и хората няма да Ви запомнят с нищо конкретно,което да е направено за Община Оряхово.Надявам се,Вие и Здравко Николов никога повече да не сте общински съветници или кметове,това ще бъде края на Община Оряхово.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petranov
Категория: Политика
Прочетен: 5813044
Постинги: 266
Коментари: 13160
Гласове: 3155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930