Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2013 09:49 - Компетентните "калинки" и /в/ община Оряхово
Автор: petranov Категория: Политика   
Прочетен: 2795 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 17.09.2013 10:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Много от читателите на този блог знаят преди повече от два месеца изпратих питане до лицето-кмет относно така наречените "калинки". Въпросното лице по стар български обичай (как пък не забравиха нещо старо и не научиха нещо ново!) ми отговори, че било назначило комисия, която да извърши проверка. Вече над 70 дни комисията "проверява".  Надявам се на заседанието на Общинския съвет, което ще се проведе на 26.09.2013 година да има някакъв резултат. А дано...
    През миналата седмица се проведе и Общо събрание на акционерите на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца. За управител беше избран г-н Светозар Луканов. Един наистина отличен мениджър. Същият този г-н Луканов беше управител на МБАЛ Оряхово ЕООД през един от най-трудните и периоди. По негов адрес се изсипаха купища хули от новоизпечените управници на Оряхово и техните поддръжници в лицето на едни безгласни букви, членове на предишното Народно събрание. ВЪПРЕКИ това г-н Луканов успя да лицензцира ОРЯХОВСКАТА БОЛНИЦА, но през 2011 г. лицето-станало-кмет затвори над 130 ГОДИШНАТА БОЛНИЦА и дори не си направи труда да защити дружеството пред съда в делото за несъстоятелност. По-късно уплашено от недоволството на хората отвори така наречения "филиал на врачанската болница". Доколко този филиал работи ефективно и компетентно оставям на гражданите на Оряхово и общината да преценят... 
    Бих искал да обърна внимание на читателите на блога обаче върху нещо друго. Поканата за общо събрание на Врачанската болница (в която община Оряхово е акционер) е получена на 13.08.2013 година. Лицето-кмет обаче се сеща, че не то, а Общинския съвет управлява собствеността на общината и близо месец след това изпраща докладна до Общинския съвет за да бъде упълномощено да гласува в Общото събрание. Естествено нямало било време и вместо да се свика заседание на Общинския съвет по стар обичай решението щяло да се вземе "на тъмно", т.е. чрез подписи на общинските съветници. Няма обсъждане, няма други предложение - толкова "прозрачно" управление община Оряхово не е виждала :))) . Някои спомня ли се какво обещаваше лицето-кмет за прозрачното управление? Да не говорим, че се наложи да отпечатя Решенията на другите общински съвети в областта за да покажа как се взема едно наистина компетентно решение. Това обаче явно са подробности за управницити и верните им пуделчета. Освен това при полагането на подписите докладната В РАЗРЕЗ С ВСИЧКИ ЗАКОНОВИ ИЗИСКВАНИЯ НЕ БЕШЕ ОКОМПЛЕКТОВАНА СЪС СТАНОВИЩЕ НА СЪОТВЕТНАТА КОМИСИЯ.   Беше извършена грандиозна манипулация, като членовете на бюджетната комисия се подписваха едновременно на становището на комисията и на докладната. НЕ БИВА ДА ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ТАЗИ КОМИСИЯ Е ЮРИСТ!!! Няма да коментирам това, но всеки сам може да си направи изводите относно компетентността и върховенството на Законите на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! На забележката ми към Председателя на Общинския съвет, г-н Радослав Николов, че се извършва нарушение на Правилника и Закона той ми отговори, че нито в Закона, нито в Правилника  било изрично забранено да се постъпва така. Да се смееш ли....да плачеш ли... Наистина щеше да е смешно ако не беше толкова тъжно. Защото това е НАШИЯТ ГРАД И НАШАТА ОБЩИНА, която от ден на ден се обезлюдява точно поради абсолютната некомпетентност на някои "калинки", които доброто възпитание не ми позволява да назова поименно... Изпратих възражение.... глас в пустиня... мълчание...
    Така или иначе тази капка явно преля чашата и преди няколко дни група от шестима общински съветници внесохме докладна с която искаме предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на Общински съвет гр.Оряхово. 
    По-долу както винаги, можете да видите документи, които доказват фактите в публикацията:

                                           До

                                           Председателя на

                                           Общински съвет Оряхово

                           Копие:    Областен управител обл.Враца

                                           Районна прокуратура Оряхово

                                                                                  

ВЪЗРАЖЕНИЕ

от инж. Николай Йорданов Петранов  - общински съветник от Общински съвет Оряхово.

                 Г-н Председател,

     Възразявам срещу процедурата на вземане на решение чрез подписи на общинските съветници по докладна Вх.№ 676/04.09.2013 година.

На 04.09.2013 г. получих обаждане от звеното по чл.29а, ал.2 от ЗМСМА, с което бях информиран, че на 05.09.2013 година ще бъде организирано вземане на решение, чрез подписи на общинските съветници на основание чл.69, ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Текстът на чл.69, ал.4 от по-горе посоченият Правилник гласи следното: „(4) По изключение, когато е необходимо бързо и неотложно вземане на решение по особено важен въпрос, или при необходимост от спазването на законосъобразен срок, който не позволява прилагането на установената процедура, Общинският съвет може да вземе решение чрез подписи от общинските съветници, като проекта за решение бъде окомплектован със съответните становища и необходимите материали.” Направи ми впечатление, че поканата вх. № 04-14-9/13.08.2013 година е получена в община Оряхово близо месец преди провеждането на Общото събрание на акционерите, за което се отнася. Кое тогава налага прилагането на чл.69, ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация? Освен това докладна Вх.№ 676/04.09.2013 година не беше окомплектована със становище на съответната комисия, като по време на събирането на подписи от общинските съветници се събираха и такива от Постоянната комисия по финанси, бюджет, приватизация, собственост, данъчна политика и евроинтеграция. Длъжен съм да Ви напомня (както между другото го направих и устно Във Ваше присъствие), че вземането на решения и становища чрез подписи на съответната Постоянна комисия НЕ са предвидени в Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. В заключение Ви обръщам внимание, че в поканата с Вх.№ 04-14-9/13.08.2013 година  е подчертано, че в изричното писмено пълномощно трябва да бъде „указан начина на гласуване по всяка точка от дневния ред на заседанието”, което не е направено в проекторешението по докладна Вх.№ 676/04.09.2013 година.

    Предвид тези нарушения, настоявам да свикате заседание на съответните постоянни комисии съгласно чл.54 от Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, след което Решението по докладна Вх.№ 676/04.09.2013 година да бъде гласувано отново като бъде указан начина на гласуване на Представителя на община Оряхово по всяка точка от дневния ред на извънредното заседание на Общото събрание на акционерите на МБАЛ „Христо Ботев” АД Враца..

 

05.09.2013 г.                                                                

гр.Оряхово                                                            инж.Николай Петранов


image

                                                                   До 
                                                                  Общински съвет

                                                                  гр.Оряхово

 

 

 

 

Д О К Л А Д Н А

 

От група общински съветници от Общински съвет гр.Оряхово

 

ОТНОСНО: Откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на Председателя на Общински съвет гр.Оряхово, г-н Радослав Георгиев Николов.

 

Уважаеми дами и господа общински съветници,

 

   Съгласно чл.21, ал.1, т.3 от ЗМСМА Общинския съвет избира и освобождава председателя.

   С Решение 382 от 30.05.2013 година на Общински съвет гр.Оряхово за Председател е избран г-н Радослав Георгиев Николов.

   Още с избирането си г-н Николов започна да нарушава Правилника за организация и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация като отказа да води заседанието въпреки присъствието му в залата. Това представлява нарушение на чл.17, ал.1, т.1 и чл.71 ал.1 от Правилника за организация и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация (ПОДОСНКВОА) и нарушение на чл.25, т.3 от ЗМСМА.

    В нарушение на чл.17, ал.1, т.14 от ПОДОСНКВОА не следи за спазването му.

    В нарушение на чл.73, ал.3 от ПОДОСНКВОА допуска да бъдат разглеждани въпроси, които не са включени в дневния ред.

    В нарушение на чл.78, ал.1 от ПОДОСНКВОА по време на заседания се отклонява от обсъжданите въпроси.

    В нарушение на чл.78, ал.2 от ПОДОСНКВОА допуска общински съветник да се изказва по същество повече от един път по един и същи въпрос.

    В нарушение на чл.79, ал.1 от ПОДОСНКВОА не контролира продължителността на изказванията и допуска такива, надхвърлящи определеното от ПОДОСНКВОА време.

   В нарушение на чл.69, ал.4 от ПОДОСНКВОА организира вземане на решения чрез подписи на общинските съветници при положение, че не се налице изискванията за неотложност и допуска проекта за решение да не е комплектован с всички материали и становища.

   В нарушение на чл.68, ал.2 допуска да бъдат включвани в дневния ред материали, при които няма становище на съответната комисия.

   Не води заседанията на Общинския съвет така, че да контролира реда по време на заседания и не създава нормална атмосфера за работа.

   Съгласно чл.24, ал.3, т.2 от ЗМСМА и чл.14, ал.1, т.2 от ПОДОСНКВОА правомощията на председателя на общинския съвет се прекратяват предсрочно при системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца с решение на Общинския съвет, взето по реда на чл.24, ал.1 от ЗМСМА.

    Считаме, че са налице и двете кумулативно изискуеми предпоставки, а именно: системно неизпълнение на задълженията на Председателя на Общинския съвет за повече от три месеца.

    Предвид гореизложеното предлагаме Общински съвет Оряхово да вземе следното

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

     На основание чл.21, ал.1, т.3 от ЗМСМА във връзка с чл.24, ал.3, т.2 от ЗМСМА и чл.14, ал.1, т.2 от Правилника за организация и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация Общински съвет Оряхово открива процедура за провеждане на предсрочно прекратяване правомощията на председателя г-н Радослав Георгиев Николов.

 

 



Тагове:   Оряхово,   петранов,   petranov,   oryahovo,   oriahovo,


Гласувай:
16



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petranov
Категория: Политика
Прочетен: 5797634
Постинги: 266
Коментари: 13160
Гласове: 3155
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031