Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 17:02 - Поредния тиквен балон е на път да се пукне.
Автор: petranov Категория: Политика   
Прочетен: 3209 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 14.11.2013 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата година с фанфари беше открито нещо, което не съществува никъде по света - филиал на МБАЛ "Христо Ботев" АД в гр.Оряхово. По този повод по материали от моя блог беше публикувана статия във в."Дума" озаглавена "Здравните колиби на ГЕРБ". И наистина, да разрушиш една от най-старите болници в България и на нейно място да отвориш здравна колиба. Такава идея може да се роди само в сърцевината на отбрани тикви.  Логично се стигна до днешната статия в сайта tribali.info:

Ще има уволнения в болницата в Оряхово  

Очакват се уволнения в оряховската болница, съобщи изпълнителният директор на врачанската болница Светозар Луканов. Първият служител, който може да се раздели с колегите си, е специалистката по детски болести, която не може да изпълни минималния брой пациенти. Луканов е направил анализ на всички работещи там и е предупредил, че ще има смени, ако няма подобрение в работата им.
Филиалът в Оряхово отвори отново врати в края на миналата година. Лечебното заведение беше закрито заради натрупани дългове от 2 млн. лв.

Въпреки че не съм специалист, имам много приятели и съученици лекари, които надълго и нашироко са ми обяснявали защо не може да съществува такова животно като "филиал на болница", в което няма необходимите специалисти или се разчита предимно на пенсионери или пътуващи такива. Не искам да бъда разбран погрешно - аз уважавам всеки един лекар, който работи в така нареченият филиал, защото по този начин се осигурява поне минимално здравно обслужване на населението на Оряхово и общината, но в крайна сметка смятам, че моите съграждани заслужават не по-малко качествено медицинско обслужване отколкото гражданите на големите градове. А това с изгонването на местните лекари и с пътуващи специалисти, които не винаги са на разположение, няма как да стане.

По-долу ще публикувам мнението на един уважаван оряховски лекар, отпреди повече от три години. То звучи доста актуално. Още повече, че въпросния лекар вече от две години е общински съветник и Председател на комисията по здравеопазване:

 "АКО БЯХ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК!?

 

 imageот gulenov » Чет Авг 26, 2010 5:59 pm

 АКО БЯХ общински съветник,предполагам че от мен би се изисквало да анализирам състоянието и да вземам решение по проблемите на общинските фирми,каквато май е и болницата.Като лаик в материята,каквито сте и Вие,господа съветници,аз бих разглеждал състоянието на нещата в три аспекта:
1. Професионален ефект по профила на фимата.
2. Финансово състояние.
3. Статус на работещите във фирмата.
По първото направление са излишни каквито и да били статистически данни за преминали болни,брой операции,проведени легло-дни,използваемост и др.фалшиво-стъкмистични показатели.Достатъчно е да си задам два прости,но логични въпроса:
• Дали бих поверил живота и здравето си на МБАЛ-Оряхово?Бих ли се лекувал аз и моите най-близки хора в болницата?
• Ако „ДА”,то до каква степен на тежест и сложност на състоянието бих поел този риск?
Задавайки си тези въпроси трябва дебело да се подчертае липсата на каквато и да е представа у общинския съветник за истинска медицина,за съвременни достижения,за рискове и пр..И въпреки това...направете опит да си отговорите-честно,пред собствената си съвест.Какъвто и да е отговора,бъдете уверени,той няма да обиди никого.
По второто направление-финансовото,компетентните сте Вие-общинските съветници!Йерархичното положение на редовия лекар забранява да има такава високо конфиденциална информация.Но Вие трябва не само да я имате,но и да оказвате съответния действен и благотворен контрол.А отговора ни го дайте на нас-нисшите и несведущи/ако сметнете,че сме достойни да го чуем/.
Третото направление изобщо не касае нито Общинския съвет ,нито „широката общественост”-в края на краищата сме в криза и какво ни интересуват „тези-там”.Но я попитайте сестрите,санитарките/ако са останали такива/,общите работници и пр.Тях може и да ги няма на Общинска сесия,защото би ги било страх как да отговорят ,ако все пак някой ги попита нещо.
И след точни отговори и обективна оценка по посочените три направления,мисля че бих взел честно решение,АКО БЯХ...но такива като мен не стават,така че решавате ВИЕ! "

По-долу ще публикувам няколко снимки:
image
Това е снимка на управниците от Юни 2010 година, когато аз и други колеги остро поставихме въпроса за Оряховската болница. Глас в пустиня...

image

Горната снимка пък е от Януари 2010, на нея ни убеждаваха колко е добре да си закрием болницата и да я направим филиал на врачанската. Тогавашните общински съветници не се поддадоха на натиска. За сегашните - то е ясно.
 

Не бива да забравяме, че тежкото състояние на здравеопазването ни се дължи и на онези ЕДИН МИЛИАРД И ЧЕТИРИСТОТИН МИЛИОНА ЗДРАВНИ ВНОСКИ, които напълно незаконно бяха пренасочени от един бивш финансов министър за може би строеж на прословутите Бойкови магистрали, които се оказаха нe по-качествени от така наречената магистрала "Селановци",  чието калпаво строителство е публикувано в предни постинги.

Подробен анализ на това как се стигна до затваряне на МБАЛ Оряхово с помоща не предишния и настоящия кмет може да намерите тук. Наистина жалко за града ни...






Гласувай:
21



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: petranov
Категория: Политика
Прочетен: 5797870
Постинги: 266
Коментари: 13160
Гласове: 3155
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031