Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2014 17:36 - Оряхово – справедливост по „будистки”!
Автор: petranov Категория: Политика   
Прочетен: 2943 Коментари: 2 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Преди две седмици градчето ни беше споходено от сиянието на ББ (Божествения „Буда”). Улиците бяха измити, теменужките засадени….Сега…улиците отново тънат в кал и мръсотия, теменужките увехнаха в очакване на поредният Бабо Мартенски каприз… Изобщо мила, родна Северозападна картинка. Светъл лъч в иначе мрачната действителност бяха парите за Северозапада от така наречената  програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.  Светъл, но не и за европейски развитите българи. Днес, 05.03.2014 година прочетох тук, че кметовете на Оряхово,Бяла Слатина и Козлодуй искат от Висшия административен съд да отмени двете постановления на Министерския съвет, с които беше създаден фондът, и бяха определени проектите на местната власт, които ще се финансират от кабинета "Орешарски". Освен това искат от съда СПИРАНЕТО НА ПРОГРАМАТА ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО ПРОИЗНАСЯНЕ НА СЪДА. С една дума – щом лентичките няма да се режат от техния „гуру” то по-добре да не се режат от никого! Били нарушени принципите на прозрачност – интересно защо Оряховския кмет Росен Жеков Добрев не сподели колко от решенията на Общински съвет гр.Оряхово след като са били отхвърлени са внасяни от него „на подпис” и АБСОЛЮТНО НЕПРОЗРАЧНО след съответната „обработка” на съветниците е взимано точно обратното решение! И този човек говори за прозрачност! В бюджета на община Оряхово през 2014 година се заложиха около 100 000,00 (СТО ХИЛЯДИ ЛЕВА) за панаири и PR акции!  Защо тези пари не отидат за ремонт на улици и/или съфинансиране на проекти по европейски програми? Отговорът е – защото идват избори и трябва на електората да се осигурят зрелища и по някое кебапче (една шатричка на площада и общинските служители сервират кебапчета и салатка на изгладнелия народец).

 image

 Каква жалка картинка!  Та този същия кмет реве, че липсвала прозрачност! Аз лично ПРИЗОВАВАМ КМЕТА НА ОБЩИНА ОРЯХОВО ДА ПУБЛИКУВА ПИСМОТО С КОЕТО КАНДИДАТСТВА ПО ПРОГРАМАТА, КАКТО И ПОДРОБНОСТИ ЗА САМИТЕ ПРОЕКТИ! КАРТИНКАТА ЩЕ Е МНОГО ИНТЕРЕСНА! А ДАНО ДА СЕ ВСЛУША В ДУМИТЕ МИ…АМА КАТО ГО ПОЗНАВАМ – НАДАЛИ!  

Другите аргументи са липсата на време за обсъждане и т.н. – за другите общини не знам, но на заседанията на Общински съвет гр.Оряхово представителите на кликата на кмета мълчат като партизанин на разпит и гласуват като един! Последното заседание продължи има-няма час! Може би поради тази причина вече заседанията на Общински съвет гр.Оряхово не се излъчват по местната телевизия. Иначе не дай Боже хората да видят управленската немощ на избраниците си. По-долу публикувам цялата статия от сайта zovnews.com

 

Партийна „справедливост”праща Северозапада в мизерия и нищета image

Кметовете на Оряхово, Бяла Слатина и Козлодуй дадоха правителството на съд, недоволни от разпределянето на 290 милиона лева от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Градоначалниците вече са внесли жалбата си във Върховния административен съд.

Росен Добрев, Иво Цветков и Румен Маноев искат от висшите магистрати да отменят двете постановления на Министерския съвет, с които беше създаден фондът, и бяха определени проектите на местната власт, които ще се финансират от кабинета „Орешарски”. Едновременно с това местната власт иска от Върховния административен съд да спре правителствената програма до окончателното произнасяне по казуса. Основният мотив на тримата градоначалници от ГЕРБ е, че правителството е приело постановление с обратна сила, без да има законовото основание за това. Те твърдят, че са одобрени проекти, постъпили преди публикуване на постановлението. Друг техен аргумент е, че регионалният фонд работи с непрозрачни правила, което е в нарушение и на Закона за държавния бюджет. Освен това не са предвидени срокове за подаване на проекти и за разглеждането им, което нарушава принципа за равнопоставеност и състезателност, а при одобряване на проектите не е предвидена възможност за разглеждане на възражения. Отделно са нарушени, според тях, изискванията за публичност, мотивираност и обществено обсъждане на проекта за нормативен акт, както постановява Законът за нормативните актове.

В съдебната жалба на градоначалниците Росен Добрев, Иво Цветков и Румен Маноев има и любопитно изчисление. Междуведомственият съвет, който трябва да одобрява подадените общо 1050 проекта, работи от 27 януари до 4 февруари тази година. Работните дни в този период са седем, а при евентуална осемчасова работа, това означава, че съветът е функционирал най-много 56 часа. При такава времева рамка следва да са обсъждани над 18 проекта на час, което време не стига дори за прочита им, категорични са тримата кметове. Те дори имат съмнения, че тази дейност не е протичала, тъй като съветът се състои от министри, чиято основна работа е друга.

За повече коментар по случая репортер на вестник „Зов нюз” се опита да се свърже с кметовете. Открит бе единствено градоначалникът на Оряхово Росен Добрев. Той потвърди, че ще си търсят правата докрай, тъй като има неравнопоставеност между общините.

„Определено правителството наказва общините, управлявани от кметове на ГЕРБ. Това е един несправедлив подход от страна на управляващите. Ние сме наясно, че в крайна сметка няма да получим тези пари, но чрез Върховния административен съд търсим справедливост”, заяви кметът на Оряхово Росен Добрев. Каква ти справедливост, би рекъл бай Иван от Ракево. И би продължил:”Нищо ново, преди време градоначалниците от ГЕРБ наказваха „червените” общини”…

Междувременно министърът на финансите Петър Чобанов в писмен отговор до депутата от ГЕРБ Томислав Дончев пише, че Междуведомственият съвет няма задължение да оценява проектите като определя тежест на 11-те критерия, залегнали в методиката за оценка. Според Чобанов това се прави, когато се възлагат поръчки по Закона за обществените поръчки, докато този случай не е такъв.

Дали са прави в исканията си кметовете на трите населени места ще решава съдът. Но думата ни тук е за друго. Добрев, Цветков и Маноев имаха цели четири години, докато ГЕРБ беше на власт, за да получат средства и решат насъщните си проблеми. И наистина решиха някои от тях. Тогава днешните общини с „червени” кметове бяха низвергнати и се опитваха кой както може да прави нещо за своето населено място - част от най-бедния регион в Европейския съюз.Днес е ред на низвергнатите. Така става в България. За разлика от нормалните западни държави, към които уж се числим. Всяка дошла на власт партия в България „дърпа чергата” под себе си. Затова сме и на такъв хал. У нас за властимащите приоритет е успехът в изборите на партията, в която членуват, защото това носи лични облаги, а не животът на населението в региона.

Все пак, кметовете сами казват, че пари няма да получат. Защо тогава искат да попречат на онези съсипани общини от Северозапада, които все пак могат да изградят нещо добро с отпуснатите средства? Защо повишават оборотите на бюрократичната машина, която е в състояние да остави задълго например Враца без асфалтирани централни улици? Защо ли? Защото да си народен избраник означава друго. Означава най-малкото да се грижиш най-вече за благоденствието на хората, които ти се довериха и дадоха вота си за теб… Ако наистина се чувстваш народен избраник…






Гласувай:
21



1. grobara - It`s time to discard this thieving ...
05.03.2014 18:09
It`s time to discard this thieving mayor of the city! Send him to the village, where he belongs!
цитирай
2. vra4anin - Я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте ...
05.03.2014 18:14
Я не сакам я да съм добре,я сакам Вуте да е зле.Типично селендурско поведение!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: petranov
Категория: Политика
Прочетен: 5812769
Постинги: 266
Коментари: 13160
Гласове: 3155
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930